İçişleri Bakanlığınca uygulamaya alınan e-Doğum projesi kapsamında 161 bin 853 bebeğin nüfus kaydı, doğduğu sağlık kuruluşunca elektronik ortamda aile kütüklerine tescillendi.
Uygulamayla, kamu sağlık kuruluşunda dünyaya gelen çocukların e-Doğum üzerinden doğum bildiriminin yapılabilmesi için çocuğun isminin önceden belirlenmesi, anne ve babanın Türk vatandaşı ve evli olması, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşundan taburcu olunmamış olması ve sağlık kuruluşundan kaydın talep edilmesi gerekiyor.
Uygulamanın başladığı tarihten 15 Kasım'a kadar 161 bin 853 bebeğin doğum tescili yapıldı, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları da ailelerin adreslerine ücretsiz gönderildi.
Uygulamaya e-Devlet sistemi üzerinden eklenen "Doğum Bildirimi Başvurusu" hizmeti sayesinde, Türk vatandaşlarının yurt içinde sağlık kuruluşunda dünyaya gelen ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne (MERNİS) gönderilmiş doğum raporu bulunan çocuklarının doğum bildirimlerine dair başvurular e-Devlet sistemi üzerinden, elektronik imzalı olarak MERNİS'e gönderilmesi ve söz konusu başvurulara istinaden ilçe nüfus müdürlüklerince doğum olayların aile kütüklerine tescil edilmesine imkan sağlandı.
E-Evlenme uygulaması 25 Mart 2021 yılında başladı
İçişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğünce geliştirilen e-Belediye sistemi ile MERNİS arasındaki entegrasyonla, belediye evlendirme memurları tarafından gerçekleşen bildirim formları ve evlilik bilgileri, 25 Mart 2021 yılından itibaren elektronik ortamda aile kütüklerine tescil edilmeye başlandı.
Ülke genelinde 967 belediye tarafından kullanılan modül üzerinden, uygulamanın başladığı tarihten 15 Kasım tarihine kadar yapılan 448 bin 710 evlilik, elektronik olarak tescil edildi.
Yeni evlenen çiftlerin evlilik sonrası, yeni kimlik, ehliyet, pasaport değişimi işlemlerini kolaylaştıran proje kapsamında, evliliğin yapılmasından sonra uygulama üzerinden 3 iş günü içinde aile kütüklerine tescil sağlanıyor.