Dünya

16 Aralık'ta düzenlenecek AB Liderler Zirvesi öncesinde…

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 16 Aralık'tarihinde gerçekleşecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelecek.

Abone Ol

Belarus, Afganistan'dan çekilmesinden sonra ortaya çıkan gelişmeler, bu bağlamda AB'nin Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri, AB-Afrika ilişkileri, Etiyopya ve Venezuela gibi konular ele alınacak.

AB, Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri varlığını artırdığına yönelik açıklamalarından sonra gelişmeleri "endişeyle" izliyor. AB, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan tutum izlemesi durumunda Amerika ve NATO'nun gösterdiği tepkiye katılıyor ve böyle bir ihtimalde "ciddi ekonomik ve siyasi" karşılık verileceğini bir kez daha söylüyor.

AB yetkilileri, 2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunda çıkan olayları hatırlatarak o dönemde alınan yaptırım kararlarının etkili olduğunu, örneğin Mariupol kentine Rusya yanlısı silahlı grupların girmesinin engellendiğini belirtiyor.

Amerika yönetimi, bankacılıkta uluslararası fon transferi sistemi olan SWIFT işlemlerine Rusya'nın erişiminin kesilebileceği sinyalini vermişti. AB ise Rusya'ya karşı atabileceği adımlar hakkında henüz çok fazla işaret vermedi.

Wagner'e yaptırım geliyor

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Rus güvenlik şirketi Wagner'e ve bu şirketin faaliyet gösterdiği ülkelerden Mali'ye yönelik yaptırım kararı da çıkacak.

AB yetkilileri, Wagner ile bağlantılı bazı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanacağını belirtti.

Yaptırımlar arasında varlıkların dondurulması ve AB'ye seyahat yasağı bulunuyor.

Belarus

Belarus konusunda daha önce AB'nin bu ülke hakkında uygulamaya başladığı yaptırımların etkili olduğu ve bu ülkeden AB ülkelerine göçmen akışının durduğu belirtiliyor.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB ülkelerine girmek için Belarus'a giden kişilerin engellenmesi için çıkış noktası olan ülkelerle temasların devam edeceğini söyledi.

Afganistan konusunda Katar ile temas

AB bakanları, geçen yaz NATO'nun Afganistan'dan çekilmesi sonrasında Taliban'ın yönetimi alması ve meydana gelen gelişmeleri değerlendirecek.

Bakanların toplantısında öğle yemeği bölümüne Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani katılacak.

AB yetkilileri, Afganistan konusunda Katar'ın kilit ülkelerden biri haline geldiğini ve bu nedenle Katar ile çalışacaklarını belirtti.

Afganistan'daki gelişmelerin Orta Asya'da birçok ülkeyi de etkilediğini belirten AB yetkilileri, bakanların Orta Asya'da istikrarın sürmesi için neler yapılabileceğini konuşacağını söyledi.

Olimpiyat boykotu da konuşulacak

AB bakanlarının pazartesi yapacakları toplantıda Pekin'de gerçekleşecek Kış Olimpiyatları'na boykot uygulanması meselesini konuşması bekleniyor.

Amerika, İngiltere ve Avustralya'nın Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamaları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle boykot uygulayacağını açıklaması sonrasında AB'nin de benzer bir karar alması için bazı ülkelerin talepte bulunduğu ifade ediliyor.

AB yetkilileri, spor faaliyetlerinde AB'nin ortak bir tutum almadığını, olası bir AB boykot için ortak yaklaşım belirlemenin zor olduğunu vurguluyor.

Boykot konusunda AB ülkeleri arasında farklı yaklaşımlar bulunuyor. Bakanların toplantısında bununla ilgili karar alınması beklenmiyor.

Maraş

AB Dışişleri Bakanları Toplantısında gündeme gelecek konulardan biri de Kıbrıs ve Maraş. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kapalı Maraş'ın bir bölümünü açma kararı sonrasında AB Komisyonu ve AB Dış İlişkiler Servisi'nin Türkiye'ye karşı atılacak adımlarla ilgili bir "seçenekler belgesi" hazırlaması istenmişti.

Bu belgenin hazırlandığı, geçen hafta üye ülkelere dağıtıldığı ve pazartesi günü AB bakanlarınca görüşüleceği belirtildi. Belgenin içeriği hakkında bilgi verilmedi.

Üst düzey bir AB yetkilisi, konuyla alakalı gazetecilere bilgi verirken "Hangi seçeneğe ağırlık verileceğine ya da belki de hiçbirine gerek olmadığına bakanlar karar verecek. Sürecin nasıl ilerleyeceğini bakanların toplantısından sonra göreceğiz."

AB tarafı Maraş ile alakalı her konunun Kıbrıs meselesiyle bağlantılı olduğunu, bu nedenle BM'nin Kıbrıs müzakerelerini yeniden başlatmak için yürüttüğü çabaları desteklediklerini dile getiriyor.

{ "vars": { "account": "UA-210886015-2" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }